Cauti ceva anume?

miercuri, 7 octombrie 2009

Legea lui OM

Motto: "Esti om cu mine, sunt om cu tine"

Nu m-a inspirat nimic din cotidianul si-asa prea incarcat de tot felul de porcarii, clisee, m-am saturat de atatea atacuri , de contrarieri, doar scriu si pace.

Toti criticam ceea ce am observat, ce ne-a deranjat sau ce suntem invatati sa ne deranjeze. Suntem "anti" ceva, cati dintre noi suntem "pro" si totusi sa ne sustinem parerea contra?

Experiment. Intreaba pe strada la intamplare "Urasti tiganii?" vei primii majoritar 2 raspunsuri:
1.-Da
2.-De ce intrebi? esti rasist? esti xenophob?

Daca sunteti intrebat la randul vostru, incercati o a 3-a varianta: "Imi place curatenia, ordinea, moralitatea. Imi plac oamenii care-si castiga banii cinstit, oamenii de incredere, oameni care asculta muzica buna, oameni care se regasesc intr-o istorie cu care sa se mandreasca, oamenii care respecta ce e in jurul lor si oamenii care accepta regulile casei altcuiva."

Un raspuns sincer, toata lumea poate sa fie de acord, general valabil, un raspuns pozitivist, un raspuns caruia prea putine i se pot reprosa, daca nu, deloc. Cel destept intelege ca etnic vorbind tiganii sunt total opusi oamenilor descrisi mai sus si toate actiunile indreptate asupra lor sunt justificate nu pentru ca sunt anti-tigani ci pentru ca sunt pro-oameni-demni-de-respect. Asa se vor simtii nedoriti, vor mai tacea din gura sau si mai bine pentru noi se vor enerva si vor incepe sa actioneze agresiv, situatie in care orice actiune impotriva lor va fi cu atat mai justificata, numiti-o auto-aparare daca vreti. In cazul in care atacurile agresive le incepem noi, dreptatea e de partea lor din acelasi motiv.
Pe cealalta parte, exista si oameni mai putin "dotati la mansarda" (ca sa fiu diplomat si sa respect tonul pacifist al postarii) , oameni care nu vor intelege raspunsul, nu vor stii daca sa atace raspunsul sau ce sa atace la el. In rangurile englezesti situatia se numeste "win-win".

Exemplul de mai sus trebuie luat ca model pentru viitoarele discutii in contradictoriu cu persoane ce pot ataca credintele patriotilor inflacarati sau nationalistilor de actiune. In fond oricui se teme sa rosteasca ceva de care poate fi condamnat de cei despre care vorbesc.


Nitel off-topic dar cu oarece legaturi:

"Ce rost are lupta de idei fara stimulul controversei" Ion I. Mota. Razboiul este productiv, deschide probleme pentru care o masa de oameni lupta la unison pentru a le rezolva. Ideea e sa fie un razboi pentru apararea unor idei ce ataca integritatea, ce ataca bunastarea. Nu ma refer la razboaie mascate de genul "razboiul impotriva terorismului"ci razboaie ce au loc zilnic intre 2 oameni de diferite opinii. Mai important decat motivul razboiului este modul cum il porti, cat timp nu are nimeni ce sa-ti reproseze apoi, va fi o victorie totala.

Sanatate!

Un comentariu:

  1. "Exemplul de mai sus trebuie luat ca model pentru viitoarele discutii in contradictoriu cu persoane ce pot ataca credintele patriotilor inflacarati sau nationalistilor de actiune." Nu, nu vad analogia. Cred ca mai bine ar fi sa-ti reformulezi definitiile. Eu tare as vrea sa vad un patriot inflacarat, un antionalist adevarat. Nu, voi nu, cu tot respectul pentru efortul vostru si pentru naivitatea care vine la pachet cu educatia unidirectionala. "In fond oricui se teme sa rosteasca ceva de care pot fi condamnati de cei despre care vorbesc." nu prea are sens (era poate oricine acolo nu oricui), ha? Ce vrei tu e prea usor si convenabil. Ti-o spun a mia oara: o camasa verde si un cantecel sacadat nu te face nationalist.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

Stiri Proaspete Rock si Metal METALHEAD.RO